Nieuws

Danique Janssen Nederlands judokampioen - 5-NK Podiumplaatsen JC Hercules

Zaterdag 1 en zondag 2 oktober werd in de Topsporthal de Nederlandse senioren kampioenschappen afgewerkt, JC Hercules was met 8 gekwalificeerde deelnemers van de partij, daarnaast deed Mistral Janssen via Budo Club Oud Geleen mee, hij is tevens lid van JC Hercules!

Op de zaterdag waren 3 lichtgewichten aan de beurt, de technische staf wist dat dit een jonge lichting is uit “eigen kweek” met veel potentie en vond de tijd rijp om ze op dit hoogste niveau te laten proeven…

Danique Janssen, 16 jaar, -52 kg uit Grevenbicht, was zaterdag de meest ervarene Hercules judoka, ze had het vorig jaar ook meegedaan en brons gewonnen in deze klasse. Ze was erop gebrand omdat in deze editie te verbeteren. De eerste partij werd gewonnen met wazari gevolgd door een vol punt met houdgreep, in de halve finale werd het score bord vol gemaakt met 1 wazari en 2x yuko. In de finale trof ze de 22 jarige routinier Paula Bourgogne, met 2x yuko werd de partij gecontroleerd beslist! Veel vreugde, voor Hercules weer de eerste senioren kampioen sinds Janine Penders in 2011, en ze was de jongste kampioen van het toernooi!

Bo Goedhart -48 kg uit Echt met haar 15 jaar maakte op dit niveau een droom debuut, door het afmelden van de tegenstander stond ze direct in de halve finale, daarin trof ze de 21 jarige Michelle ten Boske, Bo luisterde goed naar haar opdrachten en wist met aanvallend en slim judo de finale te halen. Daar wachtte EK ganger -21 Kim Akker die haar NK titel graag wou prolongeren. Bo ging vol in de aanval en nam de nodige risico’s, uit eindelijk verloor ze de finale met een houdgreep. Maar was toch stiekem blij met haar zilver. Na de prijs uitreiking grapte ze “de rest van het podium stapt  dadelijk in hun auto en rijdt naar huis, ik moet nog met mam meerijden”. Bo was met 15 jaar de jongste medaille winnaar op dit NK

Job Hanssen 17 jaar en -60 kg uit Echt draaide een sterk toernooi, won met goed, mooi en gevarieerd judo 4 wedstrijden, moest alleen in de kwart finale met wazari verlies incasseren van regerend Europees -21 kampioen Tornike Tsakadoea. Job pakte het brons en was de jongste mannelijke judoka met een podiumplaats.

Deze 3 winnaars horen bij een nieuwe lichting waar het Limburgs judo de komende jaren nog veel plezier aan kan beleven!..... en er zit nog meer aan te komen!

Op zondag waren de zwaardere klassen aan de beurt, Lex Janssen 22 jaar uit Roosteren studeert aan de TU in Eindhoven, maar kan ook nog steeds goed judoën, met 3x winst en 1 verloren partij wist hij het brons in de klasse -100 kg op te eisen. Net als zijn eveneens 22 jarige trainingspartner Tom Grootjans uit Pey die in de klasse + 100 kg met een mooie harde ippon de 32 jarige Benjamin van Leeuwaarde versloeg in zijn partij om Brons. Lex en Tom zijn de eerste mannelijke Hercules judoka’s die in alle leeftijden (-15 jaar, -18 jaar, -21 jaar en nu senioren) nationale podiumplaatsen hebben gehaald!

Dit was bijna nog een paar Hercules judoka’s gelukt, helaas verloren Graatje weber uit Pey en Ilona Savelkoul uit Nieuwstad hun partij voor brons maar werden toch verdienstelijk 5e. Jordy Tummers uit Heerlen judode na lang blessure leed weer eens lekker, maar kwam wat trainings arbeid te kort en bleef steken op een 7e plaats.
Mistral Janssen 23 jaar uit Geleen, werd vorig jaar 2e in de klasse -90 kg en traint ook bij JC Hercules, dit jaar wist hij voor Budoclub Oud Geleen hun eerste senioren titel te pakken en werd met een mooi punt Nederlands kampioen!

Het Limburgs judo heeft volgens mij nog nooit zo goed gepresteerd op een senioren kampioenschap, in de medaille spiegel stond de vrijwilligers club uit het smalste stukje Nederland op de 2e plaats.
Dit is alleen mogelijk dankzij, judoka’s , en trainers maar ook bestuur en de rest van de organisatie die er zorg voor dragen dat er omstandig heden en een sfeer ontstaat waar talent zich verder in kan ontwikkelen. De komende periode gaat er een nieuw tijdperk in het Limburgse judo beginnen met de komst van een Regionaal Trainings Centrum in Echt, wat gefaciliteerd gaat worden door JC Hercules, hopelijk lift de rest van Limburg mee en gaan we in de toekomst nog beter presteren!!