Nieuws

Limburgse Judo scoort goed op Europees kampioenschap - Mark Van Dijk unieke prestatie 2e op EK

01 juli 2018 door Jan Bogie
www.jchercules.nl

In het Bosnische Sarajevo werd in 2018 de Europese Judokampioenschappen in de leeftijdsklasse -18 jaar georganiseerd. Namens Limburg waren 3 personen door de Nationale bond geselecteerd, Bart Weling (JC Hercules) in de klasse -60 kg, Mark van Dijk (JC Helden) -81 kg en als Coach Graat Weber (JC Hercules/ RTC). In deze leeftijdsklasse is judo een van de meest Mondiale individuele sporten ter wereld. Dat bleek al in de kwalificatie er naar toe op de Europa cups, was deelname uit Japan, Brazilië, Mongolië, Canada, Australië, etc. Nu ook op dit Europees kampioenschap was er deelname 452 deelnemers uit maar liefst 42 landen.


Beide judoka’s trainen bij Regionaal Trainings Centrum (RTC) Zuid -Oost locatie Echt, dat wordt gefaciliteerd door JC Hercules.

 

Het kampioenschap bestaat uit een individueel gedeelte op donderdag, vrijdag en zaterdag, op zondag zijn de Landen in team verband tegen elkaar aan de beurt.

 

Bart Weling 9e

Bart Weling mocht op donderdag de spits afbijten in 39-koppig deelnemers veld, na een vrijlot werd in de 2e ronde gewonnen van een sterke Israëliër die hij eerder in Berlijn ook al eens verslagen had. In de 3e ronde was een Turk hem te snel af, die haalde de halve finale dus Bart kon herkansen tegen een goede Wit-Rus die 2e gerankt was! Bart verraste vriend en vijand en knalde hem met vol punt eraf. In de volgende herkansing partij bood hij goed weerstand tegen de latere nummer 3 van het EK. Een Fin met Russische roots, maar verloor helaas in een goede pot met een ½ punt.

 

Mark Van Dijk 2e

Mark was 8e gerankt bij de loting van dit toernooi en had een vrijlot. Daarna wist hij de eerste 3 wedstrijden vlot met vol punt te winnen van een Italiaan, een Moldaviër en een Oostenrijker. In de halve finale wachtte Ceret de Roemeen waar hij in Berlijn van had gewonnen, maar 6 weken later in Roemenië van had verloren. In een spannende en goede wedstrijd wist Mark deze keer met vol punt de winst en de finale plaats te pakken. Hier kwam hij de sluwe Rus Umarov tegen. Toen aan het einde van de reguliere tijd beide een half punt hadden gescoord, wist de Rus in de Golden score een rommelige situatie uit te buiten en de titel op te eisen…. met zilver was Mark toch maar effe “The  Best of the rest”!! Daarnaast was hij niet alleen de enige mannelijke judoka van Nederland die op het individuele kampioenschap een prijs pakte in deze editie, maar ook de eerste Limburger ooit die hier een prijs pakte. Na Nikki Pluymakers, Juul Franssen, Janine Penders en Lisa Mullenberg nu een Limburgse jongen op het podium!

 

Beide zilver met team Nederland

In de landen team wedstrijd bestaat een team uit 4 jongens en 4 meisjes, bij gelijkspel (4-4) wordt er geloot welke pot over moet, heel spannend dus… Na winst op Frankrijk, Georgië (moest loting aan te pas komen…) en Turkije wachtte in de finale de sterkste judonatie van het toernooi met 7 kampioenen, en 3x zilver…Rusland. Team NL verloor met 6-2 maar Mark haalde zijn gram door de kersverse Europees kampioen Umarov nu wel te verslaan!

Door deze resultaten is Mark in de race voor deelname aan de Youth Olympic Games (YOG) in Buenos Aires in Argentinië in oktober!

Ze zijn beide in ieder geval niet met lege handen naar huis gegaan……. en dat is dus voor de eerste keer voor een Limburgse jongen bij de kadetten!!


 
www.jchercules.nl
Beter laat dan nooit...  Meer >
 
Geachte judoka’s en ouders van judoka’s,   Half maart zijn de JC Hercules trainingen gestopt i.v.m. de door de JBN… Meer >
 
www.jchercules.nl
Vanwege de Corona-crisis is de Kaizen Toernooi-commissie genoodzaakt het Kaizen Tournament, dat op 30 en 31 mei en 1 juni 2020 zou… Meer >
 
Beste judoka's, ouder(s)/verzorger(s) van JC Hercules,   In verband met het beperken van de verspreiding van het… Meer >
 
 
 
 
22-01-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15-02-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven